maanantai 26. toukokuuta 2014

hakuseminaari toukokuu 2014

Vanha pohtii jälleen kerran... tällä kertaa hakusemman kuulijana tutkaillen.
Mikäpä sen mukavampaa kuin viettää päivää metsässä hyvässä sakissa.. ja samalla oppia ja kuullostella ; osallistua sekä katsella ohjaajia koirineen.

Ai missä mie olin.. no mie olin hakuseminaarissa Haukkulaaksossa - järjestäjänä LPKY ja kouluttajana Ari Starck.



ari ja Pomo

Viikonloppuun kuului kaksi päivää ja lajeja oli myös jälki ja peltojälki.. mutta koska olin estetty olemaan paikalla muuta kuin tämän yhden päivän niin päätin, että kuuntelen tätä itselleni mielenkiintoista lajia - kouluttajan terminoimana - kouluttajan jota en ennen ollut kouluttajana kuunnellut.





Ari selvittää toimintatapoja ja ajatuksiaan

Itselleni mielenkiintoista on aina seurata kouluttajan toimintapaa, Arin tapa on hyvin rauhallinen ja odotus on, että koiran ohjaaja on aktiivinen kuuntelija; kyselijä, sekä kertoo oman  harjoitustapansa.Lähinnä että ohjaajalla on käsitys miten koiraa on viety - ja miten sitä tullaan viemään eteenpäin. Koira katsottiin ensinmäisessä harjoituksessa läpi ohjaajan suunnitteleman harjoituksen mukaan. Seuraava harjoitus oli suunniteltu täsmäaseistettu korjaussarja. Tällä kertaa koirille tehtiin usea toisto pistolle seuraavalla kaavalla ; ensimmäinen pienellä avulla... autoon.. ja sama uudelleen niin että pienen alueen sisällä maalimies vaihtoi paikkaa ja kolmaskin kerta sama toistaen. Harjoitus oli tuottava koirille.. ja selkeydessään hyödyllinen kohdistettuna tuohon koiran irtoamiseen ja kohteellisuuteen...aika näyttää mitä se tuo ajastaan.

Seminaari oli mielenkiintoinen.. ja varsinkin ne keskustelut jota virisivät tekemisen jälkeen olivat hyödyllisiä jos osallistui ja pohti. Liikkuva ; syvälle irtoava ohjattava koira.. se tuli selväksi seminaarissa että sitä haetaan:).. jos kokeissa aikoo menestyä.

Sivustaseuraajana ihan noin yleisesti ajatuksia hausta sivuten tätäkin semmaa..

Kuten tässäkin semmassa tuli ilmi:
Oikein työskentelevän hakukoiran painotus on  suorissa; syvissä  pistoissa,  , ja riittävän pitkälle irtoamisessa että hyvässä hallinnassa.. Eri koulutusvaiheissa tietysti joudutaan priorisoimaan eri kohteita ja eri portaita kuinka kiivetä päämäärään.

itse katson:
  yhden ongelman johon törmää  yleensä aina.. ohjaajat treenavat omissa oloissaan usein hieman mukavuusalueella ja näin sivustakuuntelijana - seminaareissa se tuo aina esiin sen.. että kuis se nyt noin.. ja lippahatut.. kyllä se kotona osaa.. tekisivät hyvin kauppansa..

Hallinnan puute aiheutti monelle koiralle puurtamista (sana jota itse käytän kun koira varsinkin hallintakäskyn jälkeen jää sekoilemaan alueelle.. eikä kykene tekemään kunnolla etsintää.. siinä kohtaa, eikä tarjoamaan hallinnan ja ohjauksen alle asettumista.. ) Eli ohjaaja antaa koiransa liikkua niin harmaalla alueella kuin vain voi. Kouluttajan eteneminen harjoituksen kanssa on näiden perusasioiden puuttuessa; hieman hankala edetä jos ohjaajan suunnitelmat ovat korkealentoisia tasoon nähden.. ja ongelma on perusasiassa kuten hallinnassa ja takaisin kutsun noudattamisessa..

Omasta mielestäni - liian usein koiran ohjaajat kokevat sen jotenkin mainioksi jutuksi kun koira jää puurtamaan.. ja puhutaan, että on se hienoa, että maalimies on niin tärkeä koiralle ettei sitä saa takaisin/luokseen kun ohjaaja niin haluaa..
Itse taas koen, että se ongelmien alku.. koira jää nimenomaan harmaalle alueelle.. ja alkaa herkästi juoksemaan tyhjiä rundeja kovasti touhukkaan näköisenä.. kun se koiralle tuottaa sen että tarjolla  vapaata liikkumista metsässä .. pois hallinnasta.. ei ne tyhmiä ole..

Seminaarikestävyys.. näin kevällä on tiukilla.. :).. eli sitä reeniä vaan kaikille lisää..


mutta videoita  eli hihg lightejä semmasta...
Ohjaajat rohkeasti lupasivat laittaa näkyville

Susa ja ira ... voisi sanoa aika nappitekemistä:)..






mari ja mari



tuija ja peppi


Markku ja Mari





leena ja erkki



Tiina ja turbo






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti