keskiviikko 19. helmikuuta 2014

KOIRAN VIETIT ->REAKTIIVINEN AGGRESSIO kuinka se ilmenee arjessa , onko se vaarallista




Vanha pohtii taas..
tulee muistaa ilman tieteellistä taiteellista tietämystä..
vain erilähteistä elämänvarrella kokemuksen kautta
syntyneitä hajatelmia..
Koiran kera elämisestä.. koirana elämisestä..


aiheena tällä kertaa..
koiran elämään olennaisena kuuluvat vietit
ja otetaan käsittelyyn itselleni rakkain koiran ominaisuus:) mikään viettihän  ei esiinny todellisuudessa  tilanteissa yksinään.. vaan tilanteet kuljettavat koiran tunteita. Sallittakoon yksilöiminen  näin teoriassa.. voimme kait ja se meille anteeksi annettakoon.. lähteä yksilöimään näitä aiheita.

AGGRESSIO
Aggressio joka jakautuu

->Aktiivinen aggressio (eli sosiaaliaggressio) ja jonka viettipäämäärä on aggressiivisuus
->reaktiivinen aggressio (eli puolustusvietti) jonka viettipäämäärä on rauha

Viettitiloista aggressio  on se jonka koetaan usein  nimenomaan  haastavana; sekä käsitellään  negatiivisena käyttäytymisenä koirissamme; yleensäkin aggressio on nykyään aika negatiivisena pidetty ilmiö. Omasta mielestäni elämistä ylipäätään ei ole.. ilman aggressiota.

Arjessa tähän törmäämme erilaisissa koirien kanssa tapahtuvissa kohtaamisissa - koiraa hoidettaessa tai sen kanssa elettäessä normaalissa arjessa. Viettitilana nykymaailmassa tämä kuten kaikki muukin aggressio koetaan hyvinkin negatiivisena - ymmärtämättä että nämä ovat elämässä selviämisen ja elämisen voiman elementtejä. Ilman aggressiota ei ole elämässä mausteita eikä laatua. jos elämää ollenkaan.

pohditaan nyt tässä kohtaa lähinnä ilmiötä nimellä ..
Reaktiivinen aggressio –> sen ilmeneminen arjessa  ja harrastuksessa


Lenkillä tässä tilassa, sen erilaisissa ilmentymissä; olevia koiria tulee vastaan hyvinkin usein. Viettitilan llmeneminen reaktiivisessa aggressiossa voi olla hyvinkin selkeää aggressiivista kohdentamista kohteeseen  eli  AVOIN SELKEÄ RAIVOTILA  jossa koira tempoo hihnassa murhan kiilto silmissään ja siitä alenevasti lievempiin puhahduksiin ja katsahduksiin.. koiran mukaan.  Ohjaajat roikkuvat hihnoissa; piiloutuvat puskiin; valloittavat kulkuväylät.. ja hommaavat erilaisia hihnoja ja remmejä pärjätäkseen koiransa kanssa, jonka luontaisiin ominaisuuksiin ovat suhtautuneet oppimisen ja tutustumisen vaivannäön kannalta  .- edes pienen,  erittäin väheksyen.  Suurin osa  jos saan käyttää sanontaa – ympäristölleen haasteellisten koirien omistajista (enkä sulje ketään tämän asian ulkopuolelle vaan puhun nimenomaan meistä koiran omistajista)  yleensä myös syyllistää ongelmatilanteissa kaiken ympäristöstä koiraansa myöden – kuitenkaan näkemättä oikeasti sitä  ainutta ongelman  tekijää joka asiaan vaikuttaa eli  koiran omistajaa itseään. Muutos asiaan syntyy vain  hänen kokonaisvaltainen toimintansa koiran arjessa ja näissä tilanteissa muokaten.

  videossa näkyvillä miltä se viettitila näyttääesimerkki on koiratyypistä johtuen Reiska tö 3 v :) aika     railakasta ja selkeää..
huomio ! ja olennainen juttu on koiralla on lupa toimia tässä kohtaa näin!


TILANTEET
Käyttäytyminen ilmaantuu kun koira kohtaa uhkaa. Miten määrittelemme uhan – uhka on jotakin mikä laukaisee koiran epävarmuuden tunteen. Se voi olla joku hassu muovinpala; vastaantuleva jotenkin jännittyneesti toimiva ihminen tai koiran lajitoveri joka ilmentää haasteen omallemme Vastaantulija toimii tuijottaen(haasteen heitto= pyrkimys dominoida =uhka). Vastaantulevan toimiminen epäluontaisesti  ”ei ” koirien normi sääntöjen mukaan kohtaustilanteessa. Koiran ohjaajan oma tunnetila ja epävarmuus  ( hermostuneisuus.. hihnan kiristely , hätäily ja varoittelu) ja ihmisen koiran puutteellinen käsittelykyky johtavat edellä mainittujen tähden koiran epävarmuuden syntyyn ja näin ollen puolustuskäytöksen eli reaktiivisen aggressiotilan käynnistymisen.
Koiralle kotona saattavat arjen tilanteet olla myös uhkaavina koettuja. Tilanteet voivat olla vieraan saapuminen ; tai äkkinäinen kasvojen työntäminen koiran lähitilaan; tai vain jonkun tekemä äkillinen liike tai muu koiran tilaan astuminen.Koiralla on kotonaan jostain syystä turvaton olo.. ja se tuntee itsensä uhatuksi yliherkästi.. koiran omistaja on tässäkin se oleellinen tilanteen avainhenkilö.

IHMISEN REAKTIO koiran aloittaessa puolustuskäyttäymisen
Ihminen näissä tilanteissa yleensä huutaa..ryhtyy koiran kanssa avoimeen taistoon  tai passiivisesti vastustaa koiraa. Toiminnat ihmisen tekemänä ovat epärealistisi: roikutaan hihnassa.. jopa sidotaan lenkillä koiraa kaikkeen lähellä olevaan kiinteään. Tai pahimmillaan koira päästetään irti tai raahaudutaan perässä. Kohtaustilanteiden lähestyessä ihminen inhimillistää ja alkaa varoittelemaan koiraansa kiristellen /nykien hihnasta; varoitellen äänellä hokien ”kiltisti”  tai ”ei, ei..” tai alkaa vielä kaikenlisäksi sanoisinkin kaikenkukkuraksi ohjaamaan ympäristöään väistämään kuljettamaansa koiraa.Tuttuako.. hei voisitko?!
Kotona koira suljetaan hallitsemattomissa tilanteissa johonkin jossa se ylikiihtyneenä vain kuumenee seuraavaa tilannetta varten lisää.. mahdollisesti köytetään ”hellanreunaan”. Tyypillistä koiran älämöidessä sekä räksyttäessä kaiken ympärillä ja pitäessä tahtipuikkoa yritetään selvitä tilanteesta keskustelemassa koiran käytöksen yli ja sallitaan tämä reaktiivinen käytös.. kun ei koira ole vaarallinen.. se vain mölyää..


SELVIYTYMISKEINOT jotka eivät toimi.. mutta näin se menee..
Selittäminen..-> ei se näin yleensä; joku on sen päälle joskus käynyt tässä tilanteessa .. humalainen on sen säikyttänyt.. etc.. etc..
Usein se selviytymiskeino on nimenomaan koiran estäminen fyysisesti tai vokaalisesti. Fyysinen estäminen tapahtuu yllämainituin kaikenlaisin jarruttamisin, telkeämisin. Turhautuneen koiran vain nostaessa volyymiaan. Vokaalinen selviytymiskeino on höpöttää koiralle koko tapahtuman ajan.. selittää ympäristölle koko tapahtuman ajan tai vähän väliä huomauttaa koiralle elä nyt.. ole nyt jo.. jos et kohta hiljene niin.. ja koskaan se ihme ei tapahdu.. kun se koira nyt on semmoin.. pelkää, puolustaa tai pyytää tai haluaa.. mikä se selitys nyt sittenkenelläkin on.

SELVIÄMINEN... TILANTEEN PURKU

ONKO KOIRA JOKA OSOITTAA REAKTIIVISTA AGGRESSIOTA VAARALLINEN?

EI… mihin perustan väitteen, että ei.. Tämän viettitilan päämäärä on rauha..  HUOMIONARVOISTA kyllä on, että Koira on kyllä vaarallisessa tilassa ympäristölleen – koska se on tilaneteessa jonka se kokee uhaksi itselleen, epävarma -> mutta ! sen päämäärä tässä tilassa on nimenomaan uhan poistuminen ja saavuttaa rauhallinen normaali tila.
Mikäli kohde ei ymmärrä lopettaa toimintaansa vaan lisää uhkaa.. koira toimii. Toiminta on useimmiten koiran varoituseleiden tehostuminen ja jos ei auta niin nopea isku.. ja sen kautta varoitus.. Mikäli muutosta tilanteeseen ei tule koira nostaa tehoaan, ja se jatkaa niin kauan kunnes se kokee uhkan väistyneen.

TÄRKEINTÄ ja nimenomaan tärkeintä ymmärtää tässä kohtaa on, että sen oikean vastauksen ei tarvitse  eikä todellakaan kuulu tulla ympäristöstä.. vaan koiran omistaja on se joka luo koiralle sen rauhan. Rauha luodaan Hallinnan kautta – jolla ilmoitetaan koiralle, että ohjaaja hallitsee tilanteen, koiralla on rauha kun ohjaaja on sen lähellä.. ja ohjaaja on se joka osoittaa mustavalkoisuudellaan ja toiminnallaan mikä on toimintamalli ja kuinka detään.

MITEN SE HALLINTA TEHDÄÄN

Yksinkertaista ja ensimmäinen asialle jotakin tekeminen on->
Kokemattoman koiran hankkijan (ja aika monen ”kokeneenkin” ) on tämä hallinta-asia huomioitava   koiran kohdalla aivan ensimmäiseksi jo koiran ostovaheessa.Valita itselleen sopiva rotu.. Valintakriteerinä; eikä todellakaan vähäisimpänä sellaisena valita itselleen fyysisesti hallittavan koon omaava koira, sekä nimenomaan huomioiden oman arkensa ja siihen sijoitettavan  koiran  käyttötarkoituksen / siihen jalostettujen ominaisuuksien mukaan.  
Tähän älköön sorruttavan mutta tälläkin hetkellä  - Moni haluaa koiran ajatuksella – "turva tai suoja" Tälläinen valinta on huono valintaperuste.. Koira alkaessa sitä virkaa toimittamaan useimmiten tilanne on hallitsematon. Tästä seuraa että kenelläkään ei ole enää sen koiran kanssa mukavaa.. Vähiten mukavaa on koiralla itsellään ja seuraavaksi vähiten ympäristöllä joka tätä järjetöntä valintaa joutuu kohtaamaan omistajineen mitä yllättävimmissä tilanteissa..

matkalla kohti hallintaa:
Helpointa on tarjota koiralle pennusta asti lajinmukaiset olosuhteen – oikea määrä lepoa ja liikuntaa. Asema siellä missä se asuu; ja se asema on koiran pitäjän huomioitava nimenomaan eläimen kannalta – ymmärtäen miten koirat toimivat ja kokevat eläiminä asioita - eikä inhimillistettävä koiraa. Mikäli hallinta ja koiran asema on kunnossa.. sille voi kyllä pukea vaaleanpunaisen slipoverin, ja antaa sen nukkua sohvalla.. yms. mutta silloin sen täytyy olla hallinnassa ja kuitenkin eläimen asemassa.. inhimillistää voi ihmiselle itselleen eläintä.. eläimelle ja eläintä kohtaan ei voi eikä saa tarjota inhimillistämistä.

->tutustua miten koiran kanssa kommunikoidaan opetusvaiheessa ja mitenkä oppimisen ja ohjaajalle tarjotun tekemisen saa kannattavaksi koiralle.
->olla realisti- mikäli koira ei opi.. eikä ole aktiivinen ohjaajaansa kohtaan.. osaamista ei ole ohjaajan kohdalla tapahtunut –  viimeistään tässä kohtaa on aika hankkia osaavaa apua..
-> yksinkertaisesti .. sitä mitä se tekee nyt… siihen  toimintaa se koira hakeutuu vastedeskin, pentukoira ei koe ihmevalaistumista.. jossa se alkaa toimia ohjaajan haluamalla tavalla..


Hallinnan tärkein ohje on.. pysäytä välittömästi "ei haluamasi" toiminta..välittömästi! Voimanasi on mikä tahansa keinosi jolla pääset päämäärään - etukäteen ei voi sanoa mitä juuri siinä hetkessä tarvitaan määrällisesti tai laadullisesti ohjaajan toiminnassa. Koiran muuttaessa tilaansa - vahvista asia. Vaan äärettömään tärkeää on että: Muista! mitä on vahvistaminen- tarjotaan koiralle se mikä on sen päämäärä tilanteessa - reaktiivisessa aggressiossa se on "rauha" !
eli normi arki jatkuu kun "ei toivottu" loppuu.. ei kehumalla nosteta koiran viettitasoa.. tai ahdisteta sitä jäämällä "jäkättämään" ja olemaan itse kiihtynyt.. Nollataan oma mieli  ja jatketaan halutusti.
Pysäyttäminen tarkoittaa että "ei haluttu" toiminta loppuu juuri siinä kohtaa.. kyse on asenteesta..ei keinoista.. Harjoittele asenne kotioloissa kuntoon:)... luomalla sekä opettamalla säännöt koiralle joita noudatat..

3 kommenttia:

  1. Onpa TOSI hyvä glogi ja jatkan ilomielellä sen seuraamista! :) Kiitos ajatuksia herättävistä postauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava jos herätti ajatuksia, se lähinnä tarkoitus onkin:)
      päxä

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista