keskiviikko 12. helmikuuta 2014

raisa rairai; sisaruksen pentu - tutittelua

Seuraamista voi rakennella monella tavalla.. oikeaa mielikuvaa pennulle voi hakea taitavalla tutituksella.. 

Oppimisen alla tässä videossa..
raisa rairai.. koutsina..
Asia ei ole niin yksinkertainen, että koira vain kulkee käden perässä,  koska kuten aina..tässäkin koiraa kouluttaessa / ohjatessa  saa nimenomaan ja ainoastaan sitä mitä tilaa..omalla toiminnallaan.


Mitä haetaan miten toimitaan
Käden paikka on olennainen, jotta mielikuva muodostuu pennulle edes sinnepäin..

Asenne on pennulla oltava oikea.. koska sekin muodostuu siksi mitä harjoitusta  tehdessä toteutuu..

Sorminäppäryys on yksi opeteltava asia; ruuan koostumus on oltava "nieltävä helposti"

Koiran ohjaajan tulee kulkea tasaisesti kiirehtimättä eteenpäin; käden paikka hallinnassa, kädellä ohjataan koiran asema ohjaajaan  nähden, sekä haluttu pään asento.. eli näistä mielikuvat.
Mikäli koira pysähtyy / hakee pysähtymistä ; sitä ei jäädä odottamaan vaan matka jatkuu. Muutoin riskinä, (ja sinä mitä ajattelematta vahvistetaan ) että pentu  oppii -> pysähdyn; ja saan evästä / tai eväs tulee siinä kohtaa vauhdilla luo:)..
Ruuan on lainausmerkeissä ikäänkuin hieman oltava karkuun lähdössä.. mutta yrittämistaso ja tunnetaso vahvistettava - pentu syö kokojana.. ja näppärä peukalo työntää ruokaa eteenpäin kouran sisällä:)
Harjoituksen edetessä tulee oman käden hallinnassa oltava taitava jottei opeta pentua keulimaan eikä kauhomaan.. neljä jalkaa tasaisesti toimien:).

Tätä tehdessä tulee oivaltaa että kyse ei ole pennun houkuttelusta.. vaan nimenomaan sen aktiivisen toiminnan vahvistamisesta.. mikäli ei sitä oivalla.. vahvistaa vääriä asioita ja pentu muuttuu passiiviseksi odottajaksi vaikka tilauksessa on tällä systeemillä  röyhkeä haastaja ja innokkas aktiivinen tekijä.

Edut: pentua voidaan kuljettaa vieressä oikealla paikalla ; tehdä käännöksiä , kaaria sun muuta sen edistymisen mukaan tylsistyttämättä tai aiheuttamatta sille konfliktia :)

Mielikuvan ja tunnetilan rakentajan oiva kamarikoulutusvaiheen väline:).. harjoitusta voidaan tehdä missä vaan ja aina ruokinnan yhteydessä:) tähän pentu ei kyllästy eikä tämä kuormita henkisesti eikä fyysisesti koiran olemusta.. mutta sopivasti väsyttää ja teettää aivotyötä sekä opettaa pentua käsittelemään alusta pitäen ihmisen kera toimiessa tunnetilaa korkealla tasolla.. paineistumatta väärin..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti