torstai 30. lokakuuta 2014

Ohjausvirheet - eli miksi koiramme tekee "virheitä" harjoitellessamme- ja kokeissa..

jotta miksköhän välillä tuntuu siltä että..
MÄ REPEEN!!!!

Vanha Pohtii tällä kertaa..

Tässä koiraelämässä on tullut nähtyä monenlaista tekemistä; ja itsekin tullut tehtyä monenlaisesti - ja valitettavan usein se ainut joka koirakosta tekee virheitä.. todetaan olevan koira.

Vuosikymmenien aikana on tullut opittua; että koira on aika rehti peli. Sekin kyllä tekee virheitä, sehän on selvää. Havaituksi tänä aikana pikkuhiljaa on tullut myös, että mitä enemmän haemme voimaa ja tekniikkaa sitä enempi niitä virheitä tulee;- mutta pohditaanpa miksi.

Voiko ihminen oppia - näkemään sen malkan omassa silmässään.. vai koittaako repiä lopun ikäänsä sitä pois toisen silmästä?

Elämässäni 1980 luvun alusta saakka on tullut ohjattua toisia ohjaamaan koiria muutamia vuosia. Huomioitua omassa kehittymisessäni asian suhteen tässä omassa tekemisessä, että asenteessani  olennaisin muutos toisen ohjaamisessa ;-siihen on tullut selkeästi ero ; -< kyseenalaistan oman selkokieleni koulutettavaa ohjattavaa kohti; ja samoin kyseenalaistan meidän treenitiimin - minä ja koiranohjaaja ja koira; tekemisen aika tarkkaan - lähtien kanavalta ; ohjaaja ja koutsi tekee virheitä ; koira ei.
Puututtavat alueet koulutuksellisesti ovat vain ja ainoastaan - koiran ohjaaja - ja nimenomaan se koutsi. Koira tekee oikeita asioita ja oppii jos nämä kaksi tässä 3 yhtälössä toteuttavat seuraavat asiat; korjaavat omaa toimintaansa; harjoittelevat riittävästi; koira on terve ja kunnossa ; sekä henkisesti että fyysisesti- sitä nourattaen esteitä ei ole edistymiselle. Ja tämä triangeli keskustelee selkokielellä tekmisestään ja siitä mitä haluavat toteutettavan ja toteutuvan.

Haloo nyt varmasti jo viimeistään joku pointtaa ja osoittaa sormella - "et sinä tiedä- on koiria ja koiria.. jotkut vaan kulkee keskisormisormi pystyssä"..

 Reiskaa- tö suskoiraani tämä lause huvittaa...
Se tietää koirat ja niiden ajatukset.. vahvinkaan koira ei kulje kynnet pystyssä siinä mielessä, että se tappelee ohjaajansa kera ja vastustaa- jos siihen ei ole syytä..- Koiratyypin mukaan vain samaan koulutus/keskustelu ongelmaan syntyy erilaisia haastavia käytöksiä koiriemme toimintaan.. väistämisestä hyökkäykseen.
Syy sellaiseen on selkokieli.. tai lähinnä sen puute..
haaste
leikitään
vien sun kepin
 Pasin ja reiskan keppileikkikuvat jo tässä kertovat jos osaa katsoa.. kuinka eleetöntä ja helppoa koiran on lukea eleitä.. ja toimia niiden mukaan - ehdoitta ja aina oikein.


olet poika- et muuten vie

Alla demonstroin - ehkä hieman epäonnistuneesti - mutta yritän kuitenkin; kyseistä asiaa... videolle (anteeksi Reiska) olen tehnyt tarkoituksellisia ohjausvirheitä - hieman niitä rakentaen näkyvämmäksi .. jotta ne erottuvat videolla..  ja lopussa sitten tehty - "ohjaten oikein " missä siinäkin - valitettavasti :) vielä tahattomia erheitä.. mutta koira voi jo lukea ohjaajaa..


Aiheeksi ja kohteeksi lähinnä otin  täyskäännöksen - koska siihen  ehkä helpoiten pääsee tekemään havaittavat ohjaajavirheet. Puhtaana käännös menee.. kaiken muun alustavan lisäksi itselläni näin (joku muu rakentaa sen toisin askelkuvioin, mutta se ei nyt ole se pointti - vaan  omiin rakentamiin kuvioihin tulevat omat ohjausvirheet - on se pointti..).

Itselläni suskoirakäännöksen askellus menee seuraavasti karkeasti kirjoittaen " kasattu seuraaminen; oikea jalka astuu hieman pitemmän askeleen eteen, aavistus töksähtäen, sen varasta alkaa kääntyminen niin omassa rungossa kuin muutenkin vasempaan  - käsien liikkeet joustavat liikkeen suuntaiset  ja antavat koiralle sitten  tilan tulla vasemman jalan ,tärkeää on myös että vasen käsi hieman aukeaa sivulle, jotta koira pääsee viereen perusasentoon joko seuraamaan tai istumaan.. eli vasen käsi aavistuksen joutuu tekemään tilaa.. koiran päälle kun se tulee vasemmalle kainalon alle.


Eläkeläinen Reiska tö suskoira - suostui tulemaan videolle esittämään kuinka ongelmallisia me ihmiset olemme viestinnässämme.. eikä pannut pahakseen näitä suunniteltuja ja videolle rakennettuja ohjausvirheitä.. eikä kuulemma saanut niistä henkisiä traumoja:).. Väittää pirskatti hymyilevällä katseella että- tuttua aktiiviuralta.. ei tämä hänen ohjaajansa osannut edes seisoa suorana.. saati sitten edes jotain askelkuvioita vääntää..

Tässä ensin kootut ongelmat harjoituksen aikana jonka tavoite on olevinaan keskittyä tehostamaan täyskäännöstä ja sen suoritusta

Reiska
Se on vaan niin <3...
ei murjottanut tämän jälkeen yhtään...
ai miksi..

No se on tottunut...
sillä on ohjaaja ollut ikänsä- joka nimenomaan taitaa tämän puolen koulutuksesta..
siis nimenomaan ..ne
Ohjausvirheet:)...

tulkitkaa koiran korvia- eleitä - ilmeitä..
milloin se on varmuusalueella milloin epävarmuusalueella.


Laitetaan vielä tähän loppuun se surkeus kun ohjaaja jännittää kokeessa (reiska 2 v vanhana ja ohjaaja .. aivan liian ...)
-> ja mitä siitä syntyy
- >et osaa seisoa suorassa
-> annat väärän suorituskäskyn
->otat askelen heittäessä joka ei ole sallittua.. etkä sitä ole tarvinnut etkä tarvisisi..
-> koira jolla nouto käskyt ovat :
tasamaa -> "hae"
hyppynouto ->"hyppy-hae"
A-este-> "kiipeä-hae"


Niin etköhän sitten karjaise käskyksi "hae"... ja koira lähtee tekemään koulutuksensa mukaan... tasamaanoutoa telineitten välistä... ohjaajan herättyä oman virheensä suhteen hän heittää  lisäkäskyn "kiipeä" se rehtinä koirana toteuttaa sen välittömästi..
NOoh... video kertoo:) mitä taphatuu:)
Eli - eiköhän mietitä aika tarkkaan.. mitkä ovat omat kuviomme.. kun ohjaamme koiraa..
-eleettömyys
-aktiivinen harjoiteltu aina samaa viestittävä toiminta kun haluamme viestittää koiralle
ja kun se koira alkaa haastamaan -> väistäen , luimistellen , hyökäten; kiljuen:).. piipaten.. tai hössöttäen tai olematta keskittynyt.. niin ennenkuin puutumme..
tarkistetaan se oma viestijärjestelmä..
jotta oliko sillä koiralla mitään mahdollisuuttakaan toteuttaa yhtään mitään... mitä luulimme viesttitävämme sille...

jottei synny tilannetta...
mää lähren .. ja lujaa.. ton kaverin viestit on himppasen hankalia nähdä ja ymmärtää....


2 kommenttia:

 1. se on pilkottava pienempiin osiin :) myös ohjaajalle :D Saapi kattoa useamman kerran ja ku ei vieläkään meinaa tajuta, mitä ohjaaja tekee käännöksessä väärin ;) kun ei osaa, kun ei tajuu. Helpompi syyttää koiraa :)
  ... ja kun sitten tajuu ja osaa... niin unohtaa seuraavaan kertaan :D :D

  VastaaPoista
 2. näin se menee:) aina yhtä vaikeaa:)..
  olennaisinta olis.. kun osaisi aina tehdä samalla tavalla... :).. sen jälkeen kun on asian jollain lailla sössien onnistunut opettamaan:)..
  Tuossa videossa muutama virhe:) lähinnä käsien sijoittelu ja askellusvirheitä.. variaatioita varmaan on satatuhatta.. ja onneksi.. koiramme jossain määrin:) selviävät hengissä ja tekevät asioita sinnepäin jatkuvasta ohjaajan tahattomasta tai tahallisesta..terrorismistä välittämättä:)

  VastaaPoista