torstai 30. tammikuuta 2014

haastavasti käyttäytyvät elämämme arjessa..

http://yle.fi/uutiset/mot_koira__ihmisen_vaarallisin_ystava/7048501

Ohjelma aiheutti uskoisin surua , turhautumista ,sekä myötäelämistä eikä vähiten aggressiota ja  turhautumista ihmisten mieliin. Ohjelman kohteena haastavasti käyttäytyvät koirat ja miltä vaikuttaa lopputulos mikä  syntyy kun koira ja ihminen ja sen ympäristö eivät kohtaa oikealla tavalla.
Itse heräsin pohdiskelemaan asiaa omien kokemuksien kautta, vailla minkäänlaista tieteellistä tai tutkimuksellista pohjaa.. vaan ihan ”vanha pohtii syntyjä syviä periaatteella.”                                                  Jaoin asioita mielessäni seuraavasti


Vaarallinen
 Itse olen jo elämänkokemukseni ja erilaisten töiden ja harrastusten pohjalta oppinut käsittelemään sanoja vaarallinen; aggressiivinen etc.. käsitteenä haastava, haastavasti käyttäytyvä. Miksi koen termin parempana.. koska haastava kuvaa lähtötilannetta -> loput sanat kuvaavat sitä mitä syntyy, mikäli haastavaan käyttäytymiseen vastataan väärin.  Aggressio on taas asia jota pidän elämää ylläpitävä käyttövarana. Koirien kohdalla aggressio on  vain yhtenä osana tätä eläintä mikä mielestäni koiran koulutuksen kannalta on  hyvä ja toimiva tunnetila hyödynnettäväksi, kun tiedetään ja sisäistetään käsite aggressio.


Haastavasti käyttäytyvät

Otsikon alla on turha mielestäni  erotella mitään rotuja, lajeja tai sotkea asiaan sen enempää  puhtaasti psyykkisiä tai perimän kautta olevia ”luontaisia käyttäytymismalleja”.  Miksi ;  koska vanha on oppinut, että haastava käyttäytyminen  syntyy  useinmiten kaikkien  kohdalla turhautumisesta joka usein syntyy seuraavista asioista.
Olemassa olevia lajinmukaisia tarpeita ei täytetä minimissäkään. Lajin käyttäytymiseen ei ole perehdytty ja tarjotaan kansankielellä nälkäisille pullaa ja karkkia. Elämisen säännöt ja raamit puuttuvat . Haasteellisesti käyttäytyvä , laji kuin laji, elää elämäänsä ikään kuin liikenneympyrän keskiössä jossa ympärillä ajavat vain kiihdyttävät ohi.. ja yksilön on pakko viskata se ensimmäinen kivi, jotta edes jotain hallittavissa olevaa kaaosta syntyy.. ja heittäessään sen ensimmäisen kiven yksilö voi vaikuttaa ympäristöönsä niin, että syntyy edes negatiivista palautetta , jolloinka tarpeisiin vastataan edes jotenkin.

mitä on haastavasti käyttäytyminen
Normien vastaista käyttäytymistä, käyttäytymistä joka tekee jonkun muun epävarmaksi, aiheuttaa surua tai vastakohtaisesti haastavaa käytöstä. Haastava käyttäytyminen on tuottavaa;  eikä ainoastaan aina negatiivisessa mielessä, vaan myös positiivisessa. Käsitteenä mieltäisin, että haastava käyttäytyminen aiheuttaa jollekkin kohteelle tai haastavasti käyttäytyvälle itselleen fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia kohdattavaksi. Aineelliset ongelmatkaan eivät ole useimmiten poissuljettuja vaan ovat niitä mistä alunperin kaikki alkaa ohjautuen sitten vakavampiin vahinkoihin.
Yhteiskunta luo rajat käyttäytymiselle, mutta myös yhteisöt luovat omat norminsa asialle ja tämä on se pohja minkä kautta tulkitaan mikä on haasteellista käyttäytymistä.


                                                                                 milloin on aika puuttua haastavaan käytökseen
Aika puuttua olisi mieluummin jo ennen kuin lumipallo lähtee vyörymään. Jokainen olento ; laji ja rotu on oikeutettu kohtaamaan tarpeidensa tulevan tyydytetyksi ja elämään huomioituna ja kunnioitettuna jäsenenä ympäristössään . Huomioida tulee, että on oikeus myös toimia kaikkien lajien ja rotujen edustajana vastaavalla tavalla toisia kohtaan.
koirat/eläimet
Koirien lajinmukaisiin tarpeisiin vastataan aina 
 vain vähemmän ja vähemmän. Koirat inhimillistetään ja esineellistetään; ymmärrettävistä syistä, koska ne otetaan vastamaan ihmisten omiin tarpeisiin. Yksi ongelma joka tästä aiheutuu  on se, että usein koiran hankkimisen tarkoitus on valitettavasti kunnioituksen ja huomion saaminen. Voinen vetää tuosta ajatuksesta johtopäätöksen, että  turhautunut tässä kohtaa alun perin on ihminen jonka tarpeisiin ei vastata. Eläimen hankkiminen, joka usein myös sillä hiljaisellakin ja siististi käyttäytyvällä ihmisellä arjessa on se kivi joka heitetään sieltä liikenneympyrän keskeltä,  jotta voidaan edes vaikuttaa vähän siihen omaan keskiöön jonka sisältä  ei pääse pois  tai kukaan halua sinne tulla .
Koiran hankinta erinäisistä sysitä omaan arkeen osalla ihmisistä asettuu  kohteena siksi ainoaksi olennoksi joka vastaa niihin tarpeisiin joihin mikään muu taho ei vastaa.   Tämän takia koirasta muodostuu ainut rakkauden kohde , joskus jopa palvonnan kohde. Eläimellä on kyky ja sille on luontaista vastata ja ottaa paikkansa joukon etunenään, ja osoittaa hyväksyvää käyttäytymistä jonka ihminen kokee syystä tai syyttä voimakkaaksi huomioksi itselleen.  Valitettavasti useimmiten sellainen asema johtaa eläimen kohdalla kaaokseen, koska se voi vain vastata ja ottaa sitä kautta tilansa joka on sille epänormaali, se on kuin kuningas ilman vaatteita.. ja ne vaatteet näkee vain se ihminen joka on koiransa siihen asemaan asettanut.

Suurin osa eläimistä otetaan onneksi niin sanotuista  ”terveistä syistä” halutaan harrastaa, halutaan jotakin siihen jalanviereen, lenkkikaveri eli yksi toiminto  lisää elämän arkeen . Tässä kohtaa asiaan on perusteellisesti tutustuttu ja punnittu mitä on vastavuoroinen oleminen eläimen kanssa ja näin ollen ollaan valmiita vastaamaan myös tämän eläimen luontaisiin tarpeisiin koska se ei ole ihmisen elämässä se ainut asia, vaan yksi osa ihmisen elämisen arjessa. Koira ei nouse jalustajalle vaan sille on laumassa se oma paikkansa ja asemansa. Ihminen tuntee vastuunsa tässäkin osassa elämäänsä ja eläimestä ei muodostu haastavasti käyttäytyvää häntä itseään tai ulkopuolisia kohtaan.

Miksi ihan tavalliselle ihmiselle muodostuu ongelma : ”haastavasti ympäristöä ja itseään kohtaan käyttäytyvä ” eläin
Eläimen pito on vastuuta ja valintoja. Vastuuseen kuuluu paljon muuta kuin, että olen päättänyt tai minä haluan . Vastuuseen kuuluu paljon muuta kuin usko siihen, että kun otan koiran alan lenkkeillä kolme kertaa päivässä ja koulutan koirani toimivaksi yksilöksi. Vastuu on tekoja; ja se on se mikä suurimmalta osalta meistä unohtuu kun otamme eläimen käsiimme jonka hallitseminen mikäli yllä olevat eivät toteudukkaan  muodostuu elämää ; omaa ja muiden rajoittavaksi olemiseksi.  Oma arki on sitä että useimpina päivinä viikossa on selitys sille miksi ei lähde kiertämään kuin sen korttelin.. miksi ei lähde opettelemaan sitä eläimenkoulutusta .. tänään.. mutta se tosiasia että se eläin on siinä.. ei muutu eikä poistu selittämällä.

Epäsuhta ja totuus
Moni syytteli ohjelmaa provosoinnista ja hermostui;  kun enhän minä eihän minulla ja minun koirani on kiltti eli jostain syystä koki ohjelman syytökseksi omaa olemistaan kohtaan.  Havainnoimatta vain jää että kun ihmisellä on  vaikkapa 60 kiloa elävää lihaa kotona ja kulkee sen kanssa narun päässä vietävänä.. ilman edes hallintaa silloin kun on naru kourassa niin huomista ei tule.. on vain tänään tässä ja nyt ja joka päivä.. sen valinnan kanssa on elettävä, ja jokainen päivä siinä hallinnassa olevan koiran kera, on riski muille.
Tämä on se kohta jossa se ympäristön ongelma alkaa, eikä tämä ole kuvitelmaa vaan jokapäiväinen asia monen ihmisen elämässä..  niin vastaantulijoiden kuin sen kotona tapahtuvan jatkuvan taistelun kanssa.
Ongelma on olemassa oleva ja haastavasti käyttäytyvä jonka omistaja ei asetu syystä tai toisesta rooliin joka siinä kohtaa tulisi olla , ja valinta minä lähden nyt.. olemme vaarassa.. haasteellisesti käyttäytyvien eläinten kanssa joita ympäristössämme liikkuu..
Se on vain yksinkertainen totuus joka ei muutu siitä aiheeksi josta ei tarvitse välittää tai kohdata,  että suurin osa koirista jotka voidaan laskea haasteellisiksi – toimii ihan hyvin.
Meidän koiran omistajien ei tule peittää silmiämme tai laittaa päätä puskaan, vaan tunnustaa ongelma ja keskustella ja miettiä asiaa asiapohjalta. Jokaisen lähipiirissä on koira ja omistaja jonka toiminta todennäköisesti hämmästyttää.

 
Lähtökohta on se :
On tärkeää että kenenkään ei  tarvitse väistää eikä pelätä minun koiraani. Minun koirani ei käyttäydy haastavasti muita ihmisiä; kenenkään omaisuutta eikä eläimiä kohtaan. Hallitsen koirani aina niissä tilanteissa joissa se on vaikkapa irrallaan, se on aina kutsuttavissa pois vaikka metsän eläinten ajosta, silloin tiedän, että se on hallinnassa. Piha-alueella se on aina silmälläpidon alla tai sellaisessa tarhassa josta se ei voi vahingossa poistua. Huolehdin että koiraani kohdellaan lajinsa huomioiden ja sen tarpeisiin niin liikunnan kuin ruokinnan ja koulutuksen suhteen vastataan joka ainoa päivä vuodessa.
Ei kovin kummoisia vaatimuksia,  mutta varmasti jokaiselle meistä osuu sieltä jokin kohta silmään joka on oman koiran kanssa.. hieman haasteellinen.
Mikäli koirani aiheuttaa jollekkin kolmannelle osapuolelelle jotakin vahinkoa tiedän olevani henkilökohtaisesti siitä vastuussa.päxä, 
tällä tiellä.. tätä oppimassa ja tähän haasteeseen vastaamassa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti